İş kanununun 68 maddesi nedir?
Madde metni (c) Yedi buçuk saatten fazla süren çalışmalarda bir saatlik ara verilir. Bu dinlenme süreleri asgari düzeyde olup sürekli olarak verilir. Ancak, iklim, mevsim, söz konusu yerin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak sözleşme ile bu süreler geçici olarak kullanılabilir.
İşçinin sigara içme hakkı var mı?
Çalışanlar açık havada veya sigara odalarında sigara içebilirler. Ancak, molalarda sigara içilmesine izin verilmelidir. Sigara içen çalışanlar sigara molası alma hakkına sahiptir22. Aksi takdirde, çalışma saatleri içinde sigara içmek iş durdurma ile sonuçlanacaktır.
İşveren mola vermek zorunda mı?
Bir işyerinde, işveren tüm çalışanlara aynı anda dinlenme süresi vermek zorunda değildir. Çalışanları gruplara ayırarak, her grubun farklı bir zamanda mola verebileceği farklı zaman aralıkları belirlenebilir. Bu mola süresinin nasıl kullanılacağına çalışan karar verir.
Mesai saatlerinde sigara içmek yasak mı?
Başka bir deyişle, işyerlerinin kapalı alanlarında sigara içmek yasaktır. İşverenler, çalışanlarına özel alanlar tahsis ederek ve buna göre mola vermelerine izin vererek bu konuda bazı önlemler alırlar. Ancak, yasak alanlarda sigara içmekte ısrar etmek, bir çalışanın tazminatsız işten çıkarılmasına da yol açar.
İş kanununun 47. maddesi nedir?
Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunen ulusal bayram ve genel tatil sayılan günlerde çalışmamaları halinde o güne ait ücretleri tazminatsız olarak tam, tatil günü olmaksızın çalışmaları halinde ayrıca çalışılan her gün için bir gündelik ücreti ödenir.
8 saatlik çalışmada mola ne kadar?
4 saat veya daha az süren işlerde 15 dakika, 4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar (7,5 saat dahil) süren işlerde yarım saat, 7.
Sigara içen işçi işten çıkarılabilir mi?
Maddenin maddelerinde “sigara içmek” ifadesi yer almamaktadır. Ancak maddede böyle bir hükmün bulunmaması, işverenin, yasak olmasına rağmen işyerinde sigara içen bir çalışanı kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ödemeden işten çıkaramayacağı anlamına gelmez. Yargıtay 7.
Sigara içmek yasal mı?
4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolüne Dair Kanun, bugün pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de tüm kapalı kamusal alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmesini yasaklamaktadır.
İşyerine sigara cezası ne kadardır?
Madde 39 – (1) Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketen kişiye, ilgili idari birim amirinin görevlendirdiği görevlilerce elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.
İşyerinde sigara molası yasal mı?
Bugünün bakış açısından, sigara yasaklarıyla iş hayatımızın bir parçası haline gelen sigara molalarını düzenlememizi engelleyecek hiçbir şey yok. Bu mola sürelerini uygularken, molaların en azından kesintisiz olarak verilmesini sağlamak önemlidir.
12 saat çalışan işçinin kaç yemek hakkı var?
Çalışanlar için öğle tatili veya ara dinlenmesinin ne kadar olması gerektiği konusundaki tartışmaya son veren Yargıtay, günde 11 saate kadar çalışan çalışanların öğle tatili süresinin 1 saat, 11 saatten fazla çalışan çalışanların öğle tatili süresinin 1 saat olması gerektiğine hükmetti.
Kaç mola hakkı vardır?
Basketbol maçında her takımın üç periyotta bir mola hakkı vardır.
İşveren sigara içmeyi yasaklayabilir mi?
İşverenin işyerinin tamamında veya bazı bölümlerinde sigara içme yasağı koyması halinde, çalışanın işyerinde sigara içmesi haklı nedenle fesih sebebidir.
4207 Sayılı Kanun Nedir?
(1) Bu Kanunun amacı; tütün mamullerinin zararlarından halkı ve gelecek nesilleri korumak, tütün alışkanlığını teşvik edici reklam, tanıtım ve özendirme faaliyetlerinde bulunmak ve herkesin temiz hava soluyabilmesini sağlayacak tedbirleri almaktır.
Sabah kan vermeden sigara içilir mi?
Evet, özellikle bazı test sonuçlarını etkileyeceğinden içmemeniz tavsiye edilir.
4857 sayılı İş Kanunu 69 madde nedir?
Çalışanların görev yeri, zorunlu hallerde değiştirilebilir; ancak, 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesi uyarınca, gece çalışması nedeniyle sağlık durumunun kötüleştiğini raporla belgeleyen çalışana, işveren, çalışma olanağı bulunduğu ölçüde durumuna uygun bir işte gündüz çalıştırır.
İşveren işçiyi hangi durumlarda işten çıkarabilir?
İş Kanunu’nun 25. maddesi işveren tarafından feshin haklı nedenlere dayandırılmasını üç başlık altında düzenlemiştir: Bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller vb. ve zorlayıcı sebeplerdir.
Bir işçi kaç saat dinlendirilmeden çalıştırılamaz?
İşveren, çalışma haftası içinde çalışanın vardiyasını ancak gerekli olması halinde değiştirebilir ve bu değişikliği önceden bildirmek zorundadır. Gerekli olması halinde ve önceden bildirilen vardiya değişiklikleri durumunda, çalışan 11 saat dinlenmeden çalıştırılamaz.
Tek şoför 24 saatlik bir periyotta kaç saat çalışabilir?
Karayolları Trafik Kanunu’na göre, bir bireysel sürücü haftada kaç kez dinlenme süresini 9 saate indirebilir? GÜNLÜK ÇALIŞMA (SÜRÜŞ): Sürücülerin herhangi bir 24 saatlik zaman diliminde; toplamda 9 saatten fazla ve aralıksız 4,5 saatten fazla araç kullanmaları yasaktır.