Asfaltit Türkiye’de nerede bulunur?
Türkiye’deki asfaltit yatakları Şırnak ve Silopi havzalarında (Güneydoğu Anadolu Bölgesi) damarlar halinde bulunmaktadır. Her iki alan da TKİ’nin elindedir. Toplam rezerv 82 milyon tonluk sınırlı bir rezerv miktarıdır.
Asfaltit madeni ne işe yarar?
Asfaltit; Kaplamalar, boyalar, vernikler, lastikler, elektrik yalıtımı, akü koruma, genleşmiş kauçuk, yer döşemeleri, su geçirmez kablolar vb. gibi çeşitli alanlarda kullanılır.
Asfaltit madeni nerededir?
Ülkemizde bilinen en önemli asfaltit yatakları Şırnak İli Merkez ve Silopi ilçelerinde bulunmakta olup, Silopi’de asfaltiti yakıt olarak kullanacak bir termik santral inşa edilmektedir.
Asfaltit kömür mü?
Daha sonra TKİ, 63 asfaltit sahasının lisans sözleşmesi (kira sözleşmesi) kapsamında özel sektör tarafından işletilmesine karar verdi. Genellikle tuğla fabrikalarında kullanılan asfaltitin (kömür) kalorifik değeri 3.000 ile 4.500 arasında değişiyor.
Asfalt petrol ürünü mü?
Asfaltın kimyasal bileşimi, esas olarak bir hidrokarbon olan, oldukça karmaşık ve değişkendir ve petrol veya doğal yatakların damıtılmasıyla elde edilir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan asfalt, petrol rafinasyonundan elde edilen yan üründür.
Asfalt içinde ne var?
Asfalt, kum, çakıl, çimento ve bitüm gibi malzemelerin bir karışımından yapılır. Bu malzemeler, bir bağlayıcı madde olan bitümle kaplanır. Bitüm, petrolün damıtılmasıyla üretilen kalın, yapışkan bir sıvıdır.
Asfaltit elektrik üretiminde kullanılır mı?
Yerli kömür yakıtlı elektrik santralleri (linyit-asfaltit-taş kömürü) üretimi toplam elektrik üretiminin yüzde 14,9’unu 49,4 milyar kilovatsaat olarak gerçekleştirirken, ithal kömür yakıtlı elektrik santrallerindeki üretim 54,8 milyar kilovatsaat olurken, bu değer toplam elektrik üretiminin yüzde 16,5’ini oluşturdu.
Asfalt yapımında kullanılan bir hammadde nedir?
ASFALT ÜRETİM PROSESİ Asfalt (bitüm); ham petrolün doğal çöktürülmesi veya rafinerilerde damıtılmasıyla elde edilen, koyu kahverengiden siyaha kadar değişen renkte, katı/yarı katı/sıvı halde bulunan hidrokarbon bileşimli bir maddedir.
Asfalt neden gri?
Gri: Gri asfaltlar ticari ve endüstriyel uygulamalar için popüler bir seçimdir. Öne çıkmayan nötr bir renktir, bu nedenle büyük ve geniş alanlar için iyi bir seçenek olarak kabul edilir. Açık kahverengi: Açık kahverengi asfaltlar, genellikle konut alanlarında kullanılan sıcak, topraksı bir renktir.
Silopi elektrik kimin?
Ortaklık yapısıOrtaklık payı1-Park Holding A.Ş.41,023,975Park Holding A.Ş.130,717,500Ara toplam171,741,4752-GSD Holding A.Ş.30,307.
Silopi Termik Santrali ne ile çalışır?
Silopi Termik Santrali’nde ana yakıt olarak kullanılan asfaltitin ısıl değeri 5 bin 500-5’tir.
Çatalağzı Termik Santrali ne ile çalışır?
Birlikte, Türkiye’deki kömürle çalışan elektrik santrallerinin en büyük kurulu kapasitesini temsil ediyorlar. Karadeniz’den yaklaşık bir kilometre uzaklıkta bulunan elektrik santrali, santral için inşa edilen yakındaki Eren limanından ithal edilen sert kömürü kullanıyor.
Türkiye’de asfaltit nerede var?
Türkiye’nin Şırnak ve Hakkari illerinde 13 damar şeklinde asfaltit yatakları tespit edilmiştir. Şırnak-Silopi’deki asfaltit kaynağının yüksek kalorifik değeri, akışkan yataklı kazan teknolojisi kullanılarak 405 MW’lık bir termik santralin inşasına olanak sağlamıştır.
Asfaltit ile ne yapılır?
Bunlar çoğunlukla; Migrabitumen, doğal katı petrol bitümü, zift ve katrandır. Asfaltit; Kaplamalar, boyalar, vernikler, lastikler, elektrik yalıtımı, akü koruması, genleşmiş kauçuk, yer döşemeleri, su geçirmez kablolar vb. gibi çeşitli alanlarda kullanılır.
Türkiye’nin en büyük termik santrali nerede?
Türkiye’nin Yatağan Milli Enerji Üretim Termik Santrali, Muğla ilinin 26 km kuzeyinde bulunan Yatağan ilçesine 1.163 km uzaklıkta yer almaktadır.
Silopi elektrik kimin?
Ortaklık yapısıOrtaklık payı1-Park Holding A.Ş.41,023,975Park Holding A.Ş.130,717,500Ara toplam171,741,4752-GSD Holding A.Ş.30,307.
Silopi Termik Santrali ne ile çalışır?
Silopi Termik Santrali’nde ana yakıt olarak kullanılan asfaltitin ısıl değeri 5 bin 500-5’tir.
Silopi nereye bağlıdır?
İdil, 16.05, 18.05.1990 tarihli ve 20522 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Asfaltit enerjisi nedir?
Asfaltit, sıcaklık ve basıncın etkisiyle başkalaşıma uğrayarak tektonik hareketler sonucu kendi yatağından koparak çevredeki çatlak ve yarıklara birikmiş maddelere verilen addır.