Mütâlea ne demek?
Mutalea kelimesi geçmiş kültürlerden günümüze uzanan kelimelerden biridir. Her alanda kullanılan bu kelime, esas olarak bir şey hakkında düşünmek ve bir fikir ortaya atmak anlamına gelir. Aynı zamanda bir test olarak da kullanılır.
Mütalaa ne demek TDK?
FİKİR KELİMESİNİN ANLAMI: Herhangi bir konu hakkında detaylı düşünceyle oluşturulan görüş ve yorum. Herhangi bir konu hakkında detaylı düşünmek anlamına gelir.
Müstahil ne demek TDK?
Bir kelime: Serseri, gezgin, elbise ve eşyanın kıymetini bilmeyen gezgin (kimse).
Mutela ne demek?
Mutalea: Çalışmak (Osmanlı Türkçesi). Ayrıca okumak veya okunanları incelemek anlamına gelir, ancak bugün genellikle çalışmak anlamında kullanılır. Resimde çok eski bir öğrenci zaman çizelgesi var ve çalışma saatlerinin Mutela olarak yazıldığını görebilirsiniz.
Savcı mutalaası nedir?
Bilirkişi raporu, ceza muhakemesinde delillerin sunulması ve serbestçe tartışılması sonucunda Cumhuriyet savcısının yani savcılığın yargılama hakkında nihai görüşünü içeren metindir.
Mübtelâ ne demek Osmanlıca?
Sorunlu, hasta, çaresiz, rahatsız, kaygılı, sevgi dolu, tutkulu.
Mülahaza ne demek TDK?
“Consideration” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Lehez” kelimesinden türemiştir ve “düşünmek, değerlendirmek, kafa yormak ve değerlendirmek” anlamına gelir. Türkçede “consideration”, bir konuyu düşünme, değerlendirme veya dikkate alma eylemini ifade eder.
Umumi ne demek türkçe?
“Kamu” kelimesinin güncel sözlük anlamı nedir? Cevap: Genel.
İrdeleyici ne demek?
Bir konuyu dikkatlice araştırın, sorgulayın, araştırın
Mustasıl ne demek?
Müstahsil basitçe üretici anlamına gelir. Ülkemizdeki küçük çiftçiler ürünlerini sattıklarında, bu belgeleri şirketlerden alarak satışlarını belgelendirirler. Çiftçinin imzaladığı belgenin kopyası şirkette kalır, aslı çiftçide kalır.
Münferit ne demek?
Kökeni: “Birey” kelimesi Arapçadan Türkçeye gelen bir kelimedir. Arapça kökenli olan “منفرد” (munfarid) kelimesinden türemiştir. “Munfarid” “tek, yalnız, diğerlerinden ayrılmış” anlamına gelir ve bir şeyin kökenindeki benzersizliğini veya ayrıcalığını vurgular.
Tenakus ne demek?
(ﺗﻨﺎﻗﺺ) i. (ar. naḳṣ “eksik olmak” ten, tenāḳuṣ) azalma, eksilme: Tarihin ilk ayının yedinci gününe rastlamaya başlayan kameri ayın cirm-i mer’îsi… (Nâmık Kemal) Kadınlarda iffetin kaybolmasına ve dolayısıyla aşkta tereddüte sebep olarak bunu gösterirler (Ahmet Hâşim).
Mülahat ne demek?
Arapça lḳy kökünden gelen mulāḳā(t) ملاقاة “karşılaşma, karşılaşma” kelimesinden alınmış bir alıntıdır.
Mütealim ne demek?
(ﻣﺘﻌﻠّﻢ) sıfat ve i. (Ar. te’allum mute’allim “öğrenmek” kelimesinden) Bilgi öğrenen kimse, öğrenci, talebe.
İnkişafı ne demek?
Gelişim kavramı hakkında bilmeniz gerekenler şunlardır. Gelişim ne anlama gelir? Gelişim kelimesi, bir şeyin veya durumun tanınması ve anlaşılması olarak ifade edilen bir kavramdır. Gelişim ayrıca gizli sırların bilinir hale gelmesi ve gün yüzüne çıkması anlamına gelir.
Mütenâhî ne demek?
Sözlükte “sona ermek, bitmek; sona ermek” anlamlarına gelen mütenâhî kelimesi, “sınırlı olmak” anlamına gelen tenâhî mastarından bir isim olup sonlu birimleri ifade eden bir terimdir.
Mütalaa kökeni nedir?
Görüş – Nişanyan Sözlük. Arapça ṭlˁ kökünden gelen muṭālaˁa(t) مطالعة kelimesinden bir alıntıdır ve “araştırmak, araştırma yoluyla gerçeği ortaya çıkarmak” anlamına gelir. Bu kelime Arapça ṭalaˁa طَلَعَ “göründü, belirdi” fiilinin mufāˁala(t) ölçüsündedir. III. infinitive’dir. Daha fazla bilgi için mutluluk makalesine bakın.
Müfâhare ne demek?
Manzum veya mensur benzetme, karşılıklı çekişme ve rekabet şeklini aldığında buna müfâhare denir.
Müfti ne demek din?
İftâ, dinî bir soruya cevap vermek anlamına gelir. İstilâh’ta Müftî, Müçtehit anlamına gelir. Müçtehit, Kur’an ve Hadis’ten dinî hükümleri çıkarma yetkisine sahip kişidir. Müftî, Şeyhülislâm teriminin popülerleşmesinden önce İlmiye mesleğinde kullanılan üç terimden biridir.