İçeriğe geç

Kemirmek Kelimesinin Kökü Nedir

Kemirmek kökü nedir?

Etimoloji. (Kem/Gem) kökünden türemiştir. Kemirmek fiiliyle aynı kökten gelir. Eski Altayca’da, Keme kökü aynı zamanda ateşle ilişkilendirilir.

Kırgınlık kelimesinin kökü nedir?

Eski Türkçe kira fiilinden türemiştir – “kazmak, tırmalamak”. Bu fiil, Eski Türkçe kıy- fiilinden, Eski Türkçe +(g)Ur- ekiyle türemiştir.

Erinmek kelimesinin kökü nedir?

Atalarımız “Çağrıldığın yere gitme, davet edilmediğin yerde görünme” demişler. Kök kelime Eski Türkçeden gelir ve nefret etmek anlamına gelir.

Kelime kelimesinin kökü nedir?

Etimoloji. Kelimenin kendisi Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır, bu da “söylenen şey, kelime” anlamına gelir. Arapça kelime, aynı dilde de görülen faˁila(t) biçimindeki كَلَمَ (kalama) “söyledi” fiilinin bir türevidir.

Kemirmek ne demek?

Sert veya artık yenmeyecek hale gelen yiyecekleri dişlerle aşındırarak yavaş yavaş sindirme süreci. Argo: fare gibi yemek.

Büyümek kökü isim mi fiil mi?

“0 her zaman büyük düşündü.” cümlesindeki altı çizili sözcük, “büyümek” fiiline “-k” isim eki eklenerek türetilmiştir. Cümledeki sözcük zarf işlevi gördüğünden bu sözcük türemiş bir zarftır.

Kemik kelimesinin kökü nedir?

Eski Türkçe kemrük kelimesinden türemiştir, “kemirilen şey, kemik”. Bu kelime, Eski Türkçe kemür fiilinden türemiştir – “kemirmek, çıtırdatmak” Eski Türkçe eki +Uk ile.

Kelimenin kökü neresidir?

Dilbilgisinde kök, önekler ve son ekler kaldırıldıktan sonra kalan bir kelimenin anlamlı kısmıdır. Bir kelimenin kökü bir isim veya bir fiil olabilir. İsimler varlıkları temsil eden kelimelerdir ve fiiller eylemleri tanımlayan kelimelerdir.

Ağrı’nın kökü ne?

Ag//agri- sözcüklerinin, a:q//ak//ag kökü ile oR ve oI ek morfemlerinin birleşmesi sonucu türediği gösterilmiştir.

Acısının kökü nedir?

Angle – İngilizce Sözlük. Türkçe-Türkçe ac- fiilinden Yeni Türkçe eki +I(g) ile türemiştir. Daha fazla bilgi için open-‘a bakınız.

Tükenmek kelimesinin kökü nedir?

Eski Türkçe verbrauchen – “tamamlamak, bitirmek” fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe tüke- “bitirmek” fiilinden, Eski Türkçe +It- ekiyle türemiştir.

Kızardı kökü nedir?

Eski Türkçedeki kira – “kırmızı olmak” fiilinden türemiştir.

Yağmurun kökü nedir?

Eski Türkçe yaġmur “yağmur” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yaġ-‘dan Eski Türkçe eki +mUr ile türemiştir. Daha fazla bilgi için, bkz. oil. Fiili aktif bir fiil yapan arkaik ek +mIr, “yağmur”, “kömür”, “yumurta” ve belki de “çamur” kelimelerinde görülür.

Kasabanın kökü nedir?

Şehir – Nisanyan Sözlüğü. Arapça ḳṣb kökünden gelen ḳaṣaba(t) قصبة “duvarla çevrili yerleşim yeri, müstahkem yer” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir.

Telefon kelimesinin kökü nedir?

Telefon kelimesi eski Yunanca telos “uzak” ve phone “ses” kelimelerinin birleşiminden gelir. Türkçeye Fransızca telefon kelimesinden geçmiştir.

Kamaşmak kökü nedir?

Eski Türkçe kamaş fiilinden türemiştir – “gözü veya dişleri kör etmek”. Bu fiil, Eski Türkçe kama- “kör etmek, kör etmek” fiilinden, Eski Türkçe +Iş- ekiyle türemiştir.

Okulun kökü nedir TDK?

Doğan Aksan (1976, s. 39), okul sözcüğünü, MEKEP’i dilden uzaklaştırmakla birlikte, bazı yazarlarca zaman zaman eleştirilen bir sözcük olarak nitelendirerek, sözcüğün -l ekiyle ‘oku-‘ kökünden türediğini belirtmektedir.

Anlama kelimesinin kökü nedir?

anlamak- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe (sadece Oğuzca) aŋla – “ayırt etmek, algılamak, hatırlamak” fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe aŋ “ayırma” kelimesinden, Eski Türkçe eki +lA- ile türetilmiştir.

Saldırganın kökü nedir?

Saldırgan – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe attack- fiilinden Yeni Türkçe +(g)An ekiyle türemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort bonus veren siteler
Sitemap