İçeriğe geç

Buğdayın Verimli Olması Için Ne Yapmalı

Buğdayda iyi verim almak için ne yapmalı?

Genel bir kılavuz olarak buğday yetiştiriciliğinde dekara 600 kg’ın üzerinde verim elde etmek ve dengeli gübreleme sağlamak için 12-14 kg/gün saf azot ve 4-5 kg/gün fosfor dozları yeterlidir. Fosforlu gübreler ekim sırasında veya ekimden önce toprağa uygulanmalıdır.

Buğday en çok hangi gübreyi sever?

– Temel gübre olarak 18-46-0 en uygun gübredir. Bu şekilde buğdayın ihtiyaç duyduğu tüm fosforu ve azotun 1/3’ünü karşılayabiliriz. – Buğdayın üst gübrelemesinden sonra en az 15 gün yağmur yağmazsa, bitkiler uygulanan gübrenin en fazla %26’sını emecektir.

En iyi buğday nasıl yetiştirilir?

Vejetatif gelişimin ileri evresinde (gövde dikimi) fazla ısıya ihtiyaç duymayan bir bitkidir. Buğday, 10-15 ºC sıcaklık, %66 bağıl nem ve az ışık iyi gelişim için en uygun koşullardır. Yıllık yağış miktarı 350-1150 mm olan iklim bölgelerinde buğday en uygun koşullarda yetişebilir.

Buğday neye ihtiyaç duyar?

Buğday-arpa yetiştiriciliğinde en önemli besin maddesi azottur. Tabloda görüldüğü gibi 100 kg tane ile 2,2 kg saf azot (N), 100 kg sap ile 0 saf azot (N) gerekmektedir.

Buğdaya üst gübresi ne atılır?

Aynı anda üstten gübreleme yapan yetiştiriciler %26 N CAN gübresi veya %46 N UREA gübresi tercih etmelidir. İki kez üstten gübreleme yapan yetiştiriciler ilk gübrelemede üre veya CAN, ikinci gübrelemede ise %26 N CAN veya %33 N amonyum nitrat kullanmalıdır.

En verimli buğday tohumu hangisi?

Çorum’da bir dekarlık tarlada, ıslah çalışmaları sonucu geliştirilen ve Türkiye’nin farklı bölgelerindeki üreticilerin yaklaşık 20 yıldır tercih ettiği yerli ve milli “Hüseyinbey” tohum çeşidi kullanılarak 1 ton 730 kilogram verim elde edildi.

Buğdaya taban gübresi atılmazsa ne olur?

Yağışlı yıllarda verim yüksektir, ancak gübreleme düzgün yapılmazsa protein içeriği düşüktür. Buğday tanesi protein ve nişasta içerdiğinden, yağışlı yıllarda nişasta tanede daha uzun süre ve büyük miktarlarda birikir. Tahılda biriken ilk besin proteinlerdir ve proteinler protein ağları oluşturur.

Şeker gübresi buğdaya ne zaman atılır?

Şeker gübresi ne zaman uygulanır? Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında çıkarılır. Şeker gübresi tahıllara ekim ve hasat zamanında, meyvelere çiçeklenmeden önce ve sonbaharda, sebzelere ekimden 15 gün sonra ve bağlamadan sonra ve meyve bahçelerine ekim sırasında ve çapalamadan sonra uygulanabilir.

Buğdaya kükürt atılır mı?

Bu nedenle buğday bileşiminin yeterli kükürt içermesi son derece önemlidir. Bunun nedeni, yeterli kükürt içeren topraklarda yetiştirilen buğday tanelerinin yeterli kükürt içermesidir; bu, buğday ekmek/makarnaya işlendiğinde hamurdaki glüten kompleksinin oluşumuna katkıda bulunur.

Buğdayda kardeşlenme nasıl arttırılır?

Kardeşlenmeyi hızlandırmak için buğdayda kardeşlenme döneminde ilk uygulama dekara 350 cm3’tür. EkosolFarm sıvı solucan gübresi, sonbaharda püskürtme veya yağmurlama sistemleri kullanılarak uygulanır.

Buğday suyu sever mi?

Buğday genellikle sulama yapılmadan yetiştirilir. Çok kurak dönemlerde, buğdayın çiçeklenme veya sağım döneminde uygun yöntemlerle sulama sağlanabilir. Buğdayın en çok suya ihtiyaç duyduğu dönem sap ve süt üretim dönemidir.

Kıraç araziye hangi buğday ekilir?

ALBAYRAK, Türkiye’nin kıyı şeridi hariç tüm çorak alanlarında kolaylıkla yetiştirilebilir. Ekmeklik buğday çeşidi ALBAYRAK kuraklığa dayanıklıdır ve çorak alanlarda yüksek verim ve yüksek kalite sunar.

Buğday ne zaman sulanmaz?

Sulama uzun tava veya yağmurlama ile yapılabilir. Buğday üç dönemde sulanabilir: 1 – Ekimden önce veya hemen sonra, 2 – Saman döneminin başlangıcında, 3 – Sağım döneminin başlangıcında. Arpa genellikle sulanmaz. Çok kurak ilkbahar dönemlerinde, tam gelişime kadar sulama yapılabilir.

Buğday derine ekilirse ne olur?

EKİM MESAFESİ Tohum derin ekilirse, çıkış zayıf olacaktır. Ancak, kurak bölgelerde, hafif topraklara derin ekilir. Don riski olan bölgelerde, kökler gelişme şansı bulmadan önce don nedeniyle zarar göreceğinden, erken ve derin ekim önerilir.

Buğdaya kaç kg taban gübresi atılır?

Kuru koşullarda buğdayda 6-10 kg/gün, sulu koşullarda ekmeklik buğdayda 12-14 kg N/gün ve makarnalık buğdayda 14-18 kg N/gün azot uygulaması olarak kullanılan üst pansuman, tanenin verimliliğini ve kalitesini artırmanın yanı sıra hastalık ve zararlılara karşı korunmasını da sağlar. Olumsuz iklim koşullarına dayanıklılığı bakımından üretici tarafından rakipsizdir.

Buğdayın proteini nasıl artar?

Buğday tanesi protein ve nişasta içerdiğinden, nişasta yağışlı yıllarda daha uzun süre ve büyük miktarlarda tanede birikir. Protein oranının istenilen düzeyde elde edilmesindeki en önemli etken azot gübrelemesidir, çünkü proteinin yapı taşı azottur.

Buğday tarımında verim üzerine etki eden faktörler nelerdir?

VERİM VE MALİYETLER Özellikle Mart ve Nisan aylarındaki yağış, ilgili yılın buğday verimi üzerinde olumlu veya olumsuz bir etkiye sahiptir. Verimi etkileyen diğer faktörler çeşit, gübreleme, bakım, kültürel işlemler vb.’dir. Sulama koşullarında, sulama zamanı, verilecek su sayısı ve miktarı da verimi etkiler.

Buğdayda kardeşlenmeyi artırmak için ne yapmalı?

Kardeşlenmeyi hızlandırmak için buğdayda kardeşlenme döneminde ilk uygulama dekara 350 cm3’tür. EkosolFarm sıvı solucan gübresi, sonbaharda püskürtme veya yağmurlama sistemleri kullanılarak uygulanır.

Buğdaya 26 nitrat ne zaman atılır?

Azotun birinci kısmı ekimden önce veya ekim sırasında 20-20-0 gibi kompleks bir gübre kullanılarak, ikinci kısmı Şubat sonu üre (%46 N) formunda ve son kısmı ise Mart sonu-Nisan başında üçte biri amonyum nitrat (%26 N) veya %33 N) şeklinde tarla uygulamaları ile sağlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort bonus veren siteler
Sitemap
casibomdeneme bonusucasibomDeneme Bonusuintrafilm.comholiganbet giriş