399 Sayılı KHK kapsamında çalışanlar kimlerdir?
399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3. maddesinde; “…sözleşmeli personel, … bu Kanun Hükmünde Kararname ile belirlenen hukuki esaslar çerçevesinde yapılacak sözleşme ile genel idare esasları dışında kalan hizmetleri için çalıştırılan ve işçi statüsünde olmayan personeldir.” şeklinde tanımlanmıştır.
399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre sözleşmeli statüde istihdam edilecek personel aylık ve özlük hakları bakımından hangi düzenlemeye tabidir?
Madde 12 – Sözleşmeli statüde çalıştırılacak personel, T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine tabidir. Madde 13 – Sözleşmeli personel, bu Kanun Hükmünde Kararnamede ve sözleşmelerinde belirtilen şartlarda görevlerinden istifa etme hakkına sahiptir.
399 ne demek?
Ünlü bir kararname konusu. Kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan personel 399 sayılı KHK ile yönetilmektedir. 5510 sayılı kanunda memurlar 4. maddenin c bendinde yer almakta olup, 657 4/b maddesindeki çalışanlar 5510 sayılı kanunun 4-a maddesinde yer almakta olup, çalışanlara ek olarak sayılmaktadır.
Kanun hükmünde kararname hangi durumlarda çıkarılır?
Uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesi kaydıyla her alanda düzenleme yapılabilir. Kanun hükmünde kararnameler hem Parlamento’nun siyasi denetimine hem de Anayasa Mahkemesi’nin yargısal denetimine tabidir.
399 Sayılı KHK ne demek?
Bu Kanun Hükmünde Kararname, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunlara bağlı ortaklıkların personelinin işe alınmasını, görev ve yetkilerini, niteliklerini, atanmalarını, yükselmelerini, hak ve yükümlülüklerini ve diğer özlük haklarını düzenler.
657’den 399’a geçiş nasıl olur?
399’a tabi SOE kurumlarında çalışanlar istifa ederek doğrudan başka bir 399 SOE kadrosuna geçebilirler. Ya da 399 SOE kurumlarında çalışanlar istifa ederek doğrudan yeni KPSS puanı ile beklemeden 657 kurumlarına geçebilirler.
SGK sözleşmeli personel kaç yıl?
Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra kamu hizmetine giren sözleşmeli personel, üç yıllık hizmetin ardından kamu görevi kadrolarına atanacak. Atamalarından sonra bir yıl süreyle kurum içi veya kurumlar arası geçiş yasağı uygulanacak.
Sözleşmeli personel statüsü nedir?
Sözleşmeli personel, özel uzmanlık gerektiren hallerde veya yetkili kurumların teklifi ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınarak sözleşme yapılması halinde geçici olarak çalıştırılan kamu görevlilerini ifade eder.
Sözleşmeli personel kamu işçisi mi?
Danıştay’ın birçok kararında, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu hukukuna tabi tüzel kişilerde çalışan sözleşmeli personelin, Anayasa’da tanımlanan diğer kamu görevlileri kapsamına girdiği belirtilmektedir.
Kamu iktisadi teşebbüsü çalışanları memur mu?
Genel kural olarak kamu iktisadi teşebbüsleri ve bu teşebbüslerde çalışanlar 657 sayılı Kanun kapsamına girmemektedir. Ancak yukarıda belirtildiği üzere 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3(a) maddesinde KİT çalışanları arasında memurlar da sayılmıştır.
Kurumsal sözleşmeli personel nedir?
Sözleşmeli işe alım, kurumların belirli görevleri yerine getirmek üzere özel anlaşmalar kapsamında personel istihdam ettiği süreçtir. Bu işe alım yöntemi, belirli bir projeyi tamamlamak için özel becerilere veya özel yeterliliklere ihtiyaç duyulduğunda tercih edilir.
Ek tazminat 28 B nedir?
Madde 28 – (Değişik: -3920/1 md.) Devlet memurlarına, fiili görevin yerine getirilmesi ve orantılı olması kaydıyla, gösterge değerinin 4500 ile çarpılması sonucu bulunan aylık tutarı geçmemek üzere ek ödeme yapılır. Bu süre için (B) bendinde öngörülen tazminata ek olarak ayrıca ödeme yapılır.
KHK’lar iptal edilebilir mi?
Anayasaya göre (Madde 91), Türkiye Büyük Millet Meclisi bir kararnameyi reddedebilir veya kabul edebilir. Kabul, değiştirilmeden veya değiştirilerek de yapılabilir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin bu iradesi bir kanun şeklinde ortaya çıkar.
KHK’lı çalışan ne demek?
Olağanüstü hal kapsamında bazı hükümlerin kabulüne ilişkin 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname birçok alanı düzenlese de kamuoyunda çoğunlukla alt işveren istihdamına ilişkin bir kanun hükmünde kararname olarak kabul edilmektedir.
KHK geçerlilik süresi ne kadar?
375 sayılı KHK’nin geçici 35. maddesi yürürlüğe girdiğinde, geçerlilik süresi üç yılla sınırlıydı. Süresi 31 Temmuz 2023’te sona erecekken, geçici maddenin süresi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından bir yıl daha uzatıldı. 375 sayılı KHK’nin 35. maddesi uzatıldı.
399 Sayılı KHK 657’ye tabi mi?
Bu Kanun Hükmünde Kararname hükümleri hariç olmak üzere, bunlar hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır.
Sözleşmeli KİT personeli kimler?
Kamu iktisadi teşebbüslerine örnek olarak; KİT personeli, TCDD, Elektrik Üretim A.Ş., Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (MKE), DHMİ vb. gösterilebilir. Kamu iktisadi teşebbüslerinde sözleşmeli personel olarak çalışmak mümkündür, yani kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışanlar 657 memuruyla aynı haklara sahiptir.
KİT ne demek kimleri kapsıyor?
Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) kavramı eyaletten eyalete değişmekle birlikte genel olarak kamu kaynaklarını kullanarak ekonomik sektörde faaliyet gösteren hükümet kuruluşlarını ifade eder.
399 kadrolu mu sözleşmeli mi?
Merkezi Yerleştirme Tercih Rehberi’nde iki tür statü bulunmaktadır. Bunlar, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kamu iktisadi teşebbüslerinin kadrolu memurları ve sözleşmeli personelidir. Tercih Rehberi’nde kaç tür istihdam vardır? Merkezi Yerleştirme Tercih Rehberi’nde iki tür statü bulunmaktadır.